Προβλήθηκε στο BBC το αφιέρωμα στην ΤΥΡΑΣ και στη φέτα OLYMPUS

Γεύση από την Ελληνική κτηνοτροφία, τη Θεσσαλία, αλλά και την ΤΥΡΑΣ, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φέτας στον Ελληνικό χώρο, είχαν την ευκαιρία να πάρουν οι Βρετανοί τηλεθεατές μέσα από το ειδικό αφιέρωμα του ΒΒC που μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019.

Πρόκειται για το ρεπορτάζ που το Βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στα Τρίκαλα, με δικό του συνεργείο, με αφορμή το BREXIT και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην οικονομία της χώρας τους.

Στους 29 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός του τροχαίου στη νήσο Μαδέρα της Πορτογαλίας

Τουλάχιστον 29 Γερμανοί πολίτες –11 άνδρες και 18 γυναίκες– σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας, όπου παραθέριζαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα αφού μια γυναίκα που είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο της Φουντσάλ υπέκυψε.

Από τους 28 τραυματίες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, «μία γυναίκα, αλλοδαπή» υπέκυψε στα τραύματά της, ανακοίνωσε ο γιατρός Πέντρου Φρέιτας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Άλλοι τρεις χρειάστηκε να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Καθορίστηκε το ύψος της συνδεδεμένης στο αιγοπρόβειο και βόειο κρέας και τη σηροτροφία

Καθορίστηκε το ύψος ενίσχυσης των συνδεδεμένων στον τομέα του πρόβειου και αίγειου κρέατος, στον τομέα του βόειου κρέατος αλλά και στον τομέα της σηροτροφίας για το έτος 2018, γεγονός που ανοίγει, όπως έχει προαναγγείλει η «ΥΧ» τον δρόμο των πληρωμών των δικαιούχων παραγωγών.

Ειδικότερα,

στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος, η συνδεδεμένη ενίσχυση καθορίστηκε στο ποσό των 9,35 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.

Συνάντηση Τελιγιορίδου με ΕΛΓΟ για ελέγχους, νέους αγρότες και γεωργικούς συμβούλους

Συνάντηση εργασίας είχε η Υφυπουργός ΑΑ&Τ κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου  με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Νίκο Κατή, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Θανάση Μπακαλέξη και τους Διευθυντές του Οργανισμού.

Αύξηση του μπάτζετ στα Σχέδια Βελτίωσης ζητά η ΕΚΑΓΕΜ

Η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ) με δελτίο τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη 17 Απριλίους ενημερώνει πως έχει ζητήσει δημόσια από τους 13 Περιφερειάρχες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης, του Μέτρου 4.1.1 έως τις 30/6/2019.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΚΑΓΕΜ αναφέρει:

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 4,6 εκατ. ευρώ

Σε πληρωμή 4.673.854,76 € ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 16/04/2019 έως τις 17/04/2019 σε 1.099 δικαιούχους. Η πληρωμή αφορά κυρίως τη νιτρορύπανση και ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις και νέους αγρότες.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις Πληρωμές ύψους 4.673.854,76 € που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 16/04/2019 έως τις 17/04/2019

250.000 τόνοι ελαιολάδου στο στόχαστρο Τραμπ

Με ανοικτό το μέτωπο, αν, και σε τι ύψος θα είναι οι «εκδικητικοί»  δασμοί, μεταξύ αυτών για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, που σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τράμπ, αναζητήσαμε τις ποσότητες ελαιολάδου που εξάγουν στις ΗΠΑ οι κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ε.Ε. (επικαιροποιημένα στοιχεία από Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας, σελ 586-588).

Να σημειώσουμε ότι από άποψη αξίας  κυμαίνονται περίπου στο 1,1 δις δολάρια ετησίως, ενώ από άποψη ποσότητας οι εξαγωγές των 4 χωρών της Ε.Ε. ανέρχονται κατά μέσο όρο στους 233.482 τόνους την τελευταία τετραετία. 

Σουηδία: Νέες αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες της νομοθεσίας περί τροφίμων

Με ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών κινδυνεύουν από φέτος οι παραβάτες της σουηδικής νομοθεσίας περί τροφίμων, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά εταιρειών. Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας στοχεύει στην παροχή ασφαλέστερων τροφίμων στους καταναλωτές, καθώς και στην επιβολή δικαιότερων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών τροφίμων.

Ερύμανθος: Αυτοφυή αρωματικά φυτά και ελαιόλαδο ενισχύουν την αγροτική οικονομία τη περιοχής

Ο ορεινός όγκος του Ερυμάνθου φιλοξενεί πάνω από 970 αυτοφυή φυτά, εκ των οποίων 13 απαντώνται μόνο στην Πελοπόννησο. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το «τσάι του Ερυμάνθου» (sideritis clandestina).

Η περιφερειακή πορεία του ΠΑΑ

Φουλάρουν τις μηχανές τους οι περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), καθώς οι χρηματοδοτούμενες δράσεις, έστω και με καθυστέρηση, έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως. Μεταξύ των δράσεων είναι το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, τα Σχέδια Βελτίωσης (σε εξέλιξη η αξιολόγηση των φακέλων), το Leader, τα εγγειοβελτιωτικά έργα (έπρεπε να προηγηθεί η τιμολόγηση του νερού-περιβαλλοντικό τέλος), η αγροτική οδοποιία, οι επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης κ.ά.

ΦΑΣΑ