Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για το ελαιόλαδο εξήγγειλε ο ΥπΑΑΤ, Σταύρος Αραχωβίτης

Σημαντικές ειδήσεις επιφύλασσε για τους παρευρισκόμενους στην ημερίδα «Ανοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο» που διοργάνωσε χθες με επιτυχία, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Αραχωβίτης επεσήμανε τη σημασία του ελαιολάδου ως εθνικού προϊόντος, τον καθοριστικό ρόλο τns διεπαγγελματικής οργάνωσης για την προώθηση και την προστασία του και την ανάγκη για δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου για το ελαιόλαδο.

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στον Αγροτικό Τομέα

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει ως στρατηγική επιλογή τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα και τη διευκόλυνση της εισόδου των νέων στον κλάδο.

Εκδήλωση για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών

Η Τράπεζα Πειραιώς και ο Οργανισμός Enterprise Greece διοργάνωσαν χθες, 19 Ιουνίου εκδήλωση με θέμα «Win the World Markets: Νorth Africa», στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει με στόχο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών  και την προσέλκυση επενδύσεων.

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ σε πληγέντες

Αποζημιώσεις ύψους 5.366.500,74 ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, σε 5.457 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018.

Διευκρινίζεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων  φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων  ζωικού κεφαλαίου.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό πατήστε εδώ.

Live Μετάδοση: “Aνοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο”

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση την κορυφαία εκδήλωση, με θέμα: Aνοιχτός Διάλογος για  το Ελληνικό Ελαιόλαδο”, την οποία διοργανώνει η Εθνική Διεπαγγελματική  Οργάνωση Ελαιολάδου – ΕΔΟΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Το τελευταίο ισπανικό ισοζύγιο

Στους 1.245.000 τόνους, δηλαδή σε υψηλά σχετικά επίπεδα, διατηρούνται τα ισπανικά αποθέματα, 31 Μαΐου 2019.

Η φετινή παραγωγή έφτασε τους 1.786.000 τόνους, «άγγιξε» δηλαδή 1,8 εκ. τόνους, όπως εδώ και μήνες είχαμε εκτιμήσει από το Ελιά & Ελαιόλαδο, καθώς και από το olivenews.gr.

Οι πωλήσεις (εσωτερική αγορά και εξαγωγές) κατά τη διάρκεια του Μαΐου δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές και περιορίστηκαν στους 122.000 τόνους.

Οι Ισπανοί πυρηνελαιουργοί σχεδιάζουν το μέλλον

Σύμφωνα με την Ένωση Ισπανών Πυρηνελαιουργών ο κλάδος φέτος κατέρριψε κάθε ρεκόρ παραλαμβάνοντας 10,3 εκ. τόνους ελαιοπύρηνα, ενώ ο μέσος όρος των προηγούμενων ετών περιοριζόταν στα 5,9 εκ. τόνους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ισπανία επιτυγχάνει τον υψηλότερο δείκτη απόδοσης, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, με 5,78 κιλά πυρηνελαίου ανά κιλό παραγόμενου ελαιολάδου.

Διαπιστώσεις και προτάσεις Ελαϊκής Πολιτικής – Μέρος Πέμπτο

Διαπιστώσεις, προτεραιότητες, συμπεράσματα

Για μια ολοκληρωμένη ελαϊκή πολιτική

Διαπίστωση 1η: Ο τομέας του ελαιολάδου επί πολλά χρόνια απαξιώνεται. Οι απώλειες είναι άνω των 500 εκ € (βλ παρακάτω). Οι ανταγωνίστριες χώρες προοδεύουν, άρα βρισκόμαστε σε ένα οριακό, κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αποτελούν:

Ιαπωνο – Τουρκική φιλία

Η αγορά της Ιαπωνίας μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, όμως είναι η πιο ποιοτική, η πιο απαιτητική, αλλά και με τις υψηλότερες τιμές για τους εξαγωγείς. Και ποιοι είναι οι εξαγωγείς; Μακράν πρώτοι οι ισπανοί, δεύτεροι οι (κάποτε πρώτοι) ιταλοί, και ακόμη πιο μακράν 3οι οι τούρκοι με τους έλληνες στην 4η θέση (βλ. π.χ. Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας, σελ. 589).

Πόσο απέχει η επιθυμία από την πραγματοποίησή της;

Στην Ισπανία απέχει 0,05 €/κιλό. Τόσο αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα οι τιμές όλων των ποιοτικών κατηγοριών σχεδόν ομοιόμορφα. Ήταν μια κρίσιμη εβδομάδα μετά την εξαγγελία των κοοπερατίβων για απόσυρση των 300.000 τόνων από την αγορά. [Οι ισπανικές κοοπερατίβες αποσύρουν 300.000 τόνους, 29/5].

ΦΑΣΑ