250.000 τόνοι ελαιολάδου στο στόχαστρο Τραμπ

Με ανοικτό το μέτωπο, αν, και σε τι ύψος θα είναι οι «εκδικητικοί»  δασμοί, μεταξύ αυτών για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, που σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τράμπ, αναζητήσαμε τις ποσότητες ελαιολάδου που εξάγουν στις ΗΠΑ οι κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ε.Ε. (επικαιροποιημένα στοιχεία από Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας, σελ 586-588).

Να σημειώσουμε ότι από άποψη αξίας  κυμαίνονται περίπου στο 1,1 δις δολάρια ετησίως, ενώ από άποψη ποσότητας οι εξαγωγές των 4 χωρών της Ε.Ε. ανέρχονται κατά μέσο όρο στους 233.482 τόνους την τελευταία τετραετία. 

Ποιοτική ταξινόμηση ελαιολάδων μέσω ανίχνευσης προσώπου

Μία καινοτομία για την ταξινόμηση του ελαιολάδου ίσως να είναι προ των πυλών. Στην Ισπανία, το ερευνητικό κέντρο της CITOLIVA, μαζί με την Ένωση Καινοτόμων Επιχειρήσεων INOLEO και την εταιρεία Emotion Research Lab (ERL), συνεργάστηκαν για μια πρωτοποριακή μέθοδο αξιολόγησης του ελαιολάδου μέσω ανίχνευσης προσώπου.

Μετανάστες μικρασιατικής καταγωγής οι κατασκευαστές του Στόουνχετζ

Δεν φθάνει το χάος του Brexit, ένα νέο πλήγμα -επιστημονικό αυτή τη φορά- έρχεται να κάνει τα πράγματα χειρότερα για την πατροπαράδοτη βρετανική υπερηφάνεια. Οι κατασκευαστές του διάσημου μνημείου του Στόουνχεντζ, που αποτελεί καμάρι κάθε καλού ‘Αγγλου και γενικότερα Βρετανού, φαίνεται πως κατάγονταν από τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Ανατολία, σύμφωνα με μια νέα γενετική έρευνα.

Το ΥΠΑΑΤ διαθέτει 15.200 € για την αλήθεια στην αγροτική οικονομία και τον αγροτικό κόσμο

Το ΥΠΑΑΤ διαθέτει 15.200 € για την εκτύπωση εντύπου σχετικά με την αλήθεια για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό κόσμο, ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες για την πολιτική και τις δράσεις του υπουργείου, που ήδη έχουν υλοποιηθεί και αυτές που είναι προς υλοποίηση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο https://diavgeia.gov.gr

 

 

Χρήστος Μεγάλου: To Project Future στηρίζει με συνέπεια τους νέους

Ξεκίνησε σήμερα η φάση της εκπαίδευσης για τους επιτυχόντες του δεύτερου κύκλου του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς, Project Future. Για ένα τριήμερο οι νέοι πτυχιούχοι που επελέγησαν μεταξύ χιλιάδων υποψηφίων, παρακολουθούν ομιλίες στελεχών της αγοράς και εκπαιδεύονται σε θέματα επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης ενώ θα ακολουθήσουν οι εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις.

Πως «παίζουν» ποσότητες και τιμές στην Ισπανία

Με δεδομένο τον καθοριστικό ρόλο της Ισπανίας στην παγκόσμια αγορά, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να αναλύσει κανείς πως η ισορροπία μεταξύ των ποσοτήτων προσφοράς και ζήτησης καθορίζει τις τιμές. Ιδίως μάλιστα όταν γνωρίζουμε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία διακρίνονται για την πληρότητα και την ακρίβειά τους, ώστε να μας επιτρέπουν να βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Mε 940 άτομα ξεκινάει η δακοκτονία

Στη Διαύγεια βρίσκεται από χθες αναρτημένη η απόφαση για τον καθορισμό του αριθμού προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τη κάλυψη εποχικών αναγκών του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2019.

Ημερίδα για το γλοιοσπόριο στην Κωπαΐδα

Tο πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», μια πρωτοβουλία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νέων στον αγροδιατροφικό τομέα,  της οποίας ηγείται το Πανεπιστήμιο Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, διοργανώνει στην Κωπαΐδα ενημερωτική ομιλία με κεντρικό θέμα:

«Το γλοιοσπόριο της ελιάς: ασθένεια με καταστροφικές επιπτώσεις στην ποσότητα της παραγωγής και στην ποιότητα του ελαιολάδου»

Απειλή εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – ΕΕ

Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και ειδικότερα η Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου εξετάζει σήμερα (12/4/2019) την απειλή των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων με τη μορφή δασμών σε μια σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων – μεταξύ αυτών το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές – ως αντίποινα για τη διαμάχη μεταξύ των κολοσσών κατασκευής πολιτικών αεροσκαφών, Boeing και Airbus.

Εκτυπώνεται το 87ο Τεύχος Ελιά και Ελαιόλαδο

Με ένα ανοιξιάτικο εξώφυλλο, ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Κελίδη – επιχείρηση «Κύκλωπας» από την Αλεξανδρούπολη-, εκτυπώνεται και θα κυκλοφορήσει το 87ο τεύχος του περιοδικού «Ελιά και Ελαιόλαδο».

Εκτός της καθιερωμένης ανάλυσης της αγοράς ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς η ύλη περιλαμβάνει πολλά σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν:

2018-19 Άλλαξε ο χάρτης της παγκόσμιας ελαιοπαραγωγής (Β. Ζαμπούνης)

Τα κυριότερα έντομα – εχθροί της ελιάς και η αντιμετώπισή τους (Δ. Περδίκης)

ΦΑΣΑ