Ένα ντοκουμέντο για τις τιμές που πέφτουν και το Εθνικό Συμβούλιο Ελαιοκομίας

Την εποχή αυτή, βλέποντας τις τιμές του ελαιολάδου να κατρακυλούν, πολλοί αρχίζουν  να συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά και να αναζητούν λύσεις και θεραπείες.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε ένα ντοκουμέντο ηλικίας 28(!) ετών.

Nέες εκτιμήσεις για την περίοδο 2019/20

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των χωρών και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της εσοδείας 2019/20 θα είναι μειωμένη κατά 2,3% σε σύγκριση με την περυσινή και θα φθάσει του 3.144.000 τόνους. Η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 6,4% στους 3.094.000 τόνους.

Πιο αναλυτικά, το IOC προβλέπει τις εξής παραγωγές για την καλλιεργητική περίοδο 2019/20 (σε παρένθεση οι προβλέψεις του Olivenews.gr τον Οκτώβριο 2019).

Στο Βερολίνο η Ελλάδα ήταν παρούσα

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί – δικαιολογημένα εδώ που τα λέμε – είναι η απουσία, ή μάλλον η μη πρόσκληση, της Ελλάδας στη σύσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Κι όμως, αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η χώρα μας έδωσε το παρών, ακριβώς εκείνες τις ημέρες, στο Βερολίνο δια του υπουργού ΑΑ&Τ Μάκη Βορίδη, ο οποίος συμμετείχε σε μια ημερίδα για Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, αλλά και στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Να λοιπόν που έχουμε κι άλλες διπλωματικές οδούς κύριε  Ερντογάν!

Οι εκτελεστές της Βάρης, η Novartis και οι ΟΕΦ

Ελάχιστα γνωρίζω να σας πω για τα θέματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, τους «εκτελεστές της Βάρης» και το σκάνδαλο Novartis εννοώ. Όμως, όπως διάβασα στον Τύπο – αλήθεια ή ψέμματα, θα σας γελάσω – και οι δύο υποθέσεις σε χρήμα αθροίζουν περί τα 20 (από κάποιο φορτίο κοκαΐνης που κάπου «χάθηκε») συν 28 (από κάποια «φακελάκια») εκ. €, ίσον 48 εκ € το σύνολο.

Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την εταιρεία «Unitrack ΑΕΕ»

Η Τράπεζα Πειραιώς με κίνητρο την προσφορά ολοκληρωμένων τραπεζικών λύσεων στους πελάτες της αγρότες, την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές ενδιαφέροντος των αγροτών και τη χρηματοδότηση των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώνει μια ακόμα συνεργασία στον κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων, με την εταιρεία «Unitrack ΑΕΕ».

Μείζον θέμα οι τιμές για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς 

Μείζον θέμα έχουν δημιουργήσει σε χιλιάδες παραγωγούς ελαιολάδου, αλλά και σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές, που πωλείται ένα από τα κορυφαία αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Ειδικότερα, στο νομό Μεσσηνίας, ο οποίος είχε μία πολύ καλή χρονιά, τόσο από πλευράς ποσότητας, όσο και από ποιότητας, τα καλά ελαιόλαδα πωλούνται σε τιμές 2-2,1 ευρώ, δηλαδή 35%-37% χαμηλότερα από πέρυσι, κάτω δηλαδή και από το κόστος παραγωγής!

Ανακαλύφθηκε κύτταρο που ίσως οδηγήσει στη θεραπεία όλων των καρκίνων

Ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, ανακαλύφθηκε τυχαία από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι – αν και είναι ακόμη νωρίς- αισιοδοξούν ότι ίσως στο μέλλον η ανακάλυψη τους αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία του καρκίνου.

Αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Ρόδος: Κλειστό το πυρηνελαιουργείο – Προβλήματα στα ελαιοτριβεία

Από τον αναγνώστη του περιοδικού Ελιά & Ελαιόλαδο και του Olivenews.gr κ. Στέφανο Γέροντα, ελαιουργό από τον Αρχάγγελο Ρόδου, λάβαμε και δημοσιεύουμε μια μακροσκελή επιστολή στην οποία μας παρουσιάζει τα προβλήματα στη λειτουργία 5 διφασικών ελαιοτριβείων του νησιού, λόγω της μη επαναλειτουργίας του πυρηνελαιουργείου.

Νίκη στα σημεία των ισπανικών ελιών κατά των δασμών Τραμπ

Μια σημαντική νίκη στα σημεία κέρδισε η ASEMESA (ο ισπανικός σύνδεσμος επιτραπέζιας ελιάς, αντίστοιχος της ελληνικής ΠΕΜΕΤΕ) στα αμερικανικά δικαστήρια.

ΦΑΣΑ